Παιχνίδια για παιδιά 1-2 ετών: Τι να επιλέξω για το παιδί μου;

Το μωράκι σας μεγαλώνει και μαζί με εκείνο μεγαλώνει και η ανάγκη του να εξερευνήσει τον κόσμο. Αναζητάει συνεχώς νέα ερεθίσματα και κάθε αντικείμενο αποτελεί για εκείνο ένα νέο μέσο αισθητηριακής αναζήτησης. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια στην αγορά, αλλά το ερώτημα είναι «πώς θα επιλέξω τα καλύτερα για το παιδί μου»;

Με τι κριτήρια διαλέγω παιχνίδια για παιδιά 1-2 ετών;

Η γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από τα κατάλληλα παιχνίδια Τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια τους μαθαίνουν!

Τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες για την μετέπειτα ζωή τους. Το μωράκι σας κατά τον δεύτερο χρόνο της ζωής του κινείται, συνεχώς και έχεις αρκετές απαιτήσεις. Η έμφυτη περιέργεια των παιδιών να ασχολούνται με οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους και να προσπαθούν να ανακαλύψουν τη λειτουργία του, μπορεί να μας βοηθήσει στην επιλογή παιχνιδιών. Η επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών γίνεται τόσο ανά το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, όσο και από την ηλικία.

Όσο όμως το παιδί μεγαλώνει χρειάζεται να είμαστε επιλεκτικοί στα παιχνίδια, και χωρίς περιττά έξοδα, να επενδύουμε σε εκείνα που θα διεγείρουν και θα οξύνουν τις δεξιότητες των παιδιών.

Το παιχνίδι σε κάθε ηλικία προσφέρει νέες εμπειρίες τόσο ευχαρίστησης, όσο και δημιουργίας. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες κάθε παιδί εξελίσσει την εικόνα, το σχήμα και τις δυνατότητες του σώματός του. Αναπτύσσονται οι δεξιότητες της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, της κίνησης και του διαχωρισμού μεταξύ των δραστηριοτήτων ανθρώπων και αντικειμένων.

Ένα παιδί τον πρώτο χρόνο της ζωής του λοιπόν, έχει ήδη αρχίσει να κατακτά σημαντικές δεξιότητες.

Έχει μάθει να χρησιμοποιεί την αφή, την όραση, την ακοή, τη γεύση και την όσφρηση ως μέσα για να ανακαλύψει το περιβάλλον και σταδιακά ξεκινάει να αντιλαμβάνεται το σώμα του. Το κοινό κριτήριο επιλογής είναι τα μαλακά παιχνίδια, με ζωντανά χρώματα και μαλακά υφάσματα, που προσκαλούν το μωρό να τα επεξεργαστεί και έχουν ως συνέπεια να ενισχύουν το βλέμμα, την ακοή και την αφή του.

  • Παζλ με μεγάλα κομμάτια και έντονα χρώματα
  • Παιχνίδια με Ήχους και Μουσική Παιχνίδια πολλαπλών δραστηριοτήτων
  • Παιχνίδια στίβαξης
  • Περπατούρα – Παιχνίδια που σπρώχνει και τραβάει
  • Μεγάλα βιβλία με δραστηριότητες
  • Λούτρινα
  • Κούκλες
Και να μην ξεχνάτε πως συμμετέχοντας στο παιχνίδι μαζί με τα παιδιά μας δεν τα βοηθάμε μόνο να εξελιχθούν κοινωνικά, αλλά αποκτούμε και εμείς ένα εισιτήριο στον μαγικό τους κόσμο.

Πηγή: allaboutparents.gr

Μαρία Φούντα δρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)


Write a comment

Please login or register to comment