Παιχνίδια εξωτερικού χώρου μαζί με το παιδί!

Το καλοκαίρι ήρθε και όλο και περισσότεροι γονείς καταφέρνουν να βρίσκουν χρόνο πριν τις διακοπές για να κάνουν μικρές εξορμήσεις με τα παιδιά τους σε πάρκα, παραλίες ή ακόμα και κοντινές εκδρομές. Ο καλός καιρός είναι σύμμαχος μας, για να καταφέρουμε να παίξουμε, να γελάσουμε, να τρέξουμε μαζί με τα παιδιά και να αποσυμφορηστούμε από την πίεση της καθημερινότητας.

Τα παιδιά από τη φύση τους, έχουν αναζητούν την εξερεύνηση και επιθυμούν να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους.

“Τα παιδιά στη φύση βρίσκουν ελευθερία, φαντασία και ιδιωτικότητα, φτιάχνουν έναν κόσµο που ξεχωριστός από τον κόσµο των ενηλίκων και πολλές φορές φαντασιακό. Η ποικιλία των αισθητηριακών ερεθισµάτων που υπάρχει στη φύση δεν µπορεί να αναπαραχθεί ή να αντιγραφεί σε κατασκευασµένα περιβάλλοντα.”

Richard Louv

Επιτρέποντας στα παιδιά να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους, είτε ειδικά διαμορφωμένους (παιδικές χαρές, αυλές, κλπ), είτε ελεύθερους (πάρκα, δάση, παραλίες) τους δίνουμε πρόσβαση σε μία πληθώρα ερεθισμάτων μέσα από το φυσικό περιβάλλον.

Μέσα από το παιχνίδι στη φύση ενισχύεται η ανάπτυξη της αισθητηριακής επεξεργασίας του παιδιού και οι κινητικές τους δεξιότητες. Η φύση σύμμαχος στην σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών Ακόμα και αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, κυρίως για όσους ζουν σε κάποια αστική περιοχή, είναι σημαντικό να βρούμε τόσο τον χρόνο όσο και διάφορα κατάλληλα μέρη για μικρές εξορμήσεις στη φύση.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι θα διασκεδάσουν και θα αποκομίσουν τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά ωφέλη.

Πηγή: Μαρία Φούντα Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια 

allaboutparents

Write a comment

Please login or register to comment